Clàssics a les parades de Sant Jordi

Clàssics a les parades de Sant Jordi

Diada De Sant Jordi A Figueres

S’acosta Sant Jordi i els aparadors s’inunden de novetats per a tots els gustos. Els suplements culturals de ràdios, televisions i diaris recomanen a tort i a dret tota mena de volums. Des de les propostes literàries a l’abast de tothom fins a obres més arriscades i valentes, podrem delectar-nos trastejant a les parades amb tota mena de llibres: novel·les lleugeres que només aspiren a l’entreteniment, històries complexes que ens fan reflexionar, densos tractats amb vocació d’ensenyar-nos alguna cosa, estudis històrics que recuperen aspectes oblidats del passat… Podrem escollir, per als esperits més sensibles, reculls de poesia i per a aquells més propensos a la reflexió, ja trobarem algun assaig; buscarem novel·la per a lectors a qui els agrada imaginar tota mena d’històries o biografia per a qui creu que és en les vides reals on rau la veritable emoció. Podrem triar, com roselles que amaren un camp de blat, estudis sobre qualsevol matèria, novel·les amb tota mena d’adjectius –psicològiques, d’acció, negres, d’aventures, de culte, romàntiques…-, monografies locals, alguna antologia poètica i potser alguna peça de teatre. Triarem i remenarem contes per als més petits i ens entretindrem amb les il·lustracions magnífiques d’algun dibuixant que potser no havíem vist mai o en aquelles que reconeixerem de la nostra pròpia infantesa. Llibres per a tothom, en definitiva, s’arrengleraran als nostres ulls per oferir-nos un immens univers de lletres.

Algunes edicions de Carles Fages de Climent

Algunes edicions de Carles Fages de Climent

Estaria bé, però, que en tot aquest maremàgnum de volums, entre les estibes de novetats, no ens oblidéssim d’aquells que ens han precedit, dels que ens han ofert pautes per seguir o models per enderrocar, que ens han parlat d’un món en el qual encara no existíem, contemplat amb ulls d’escriptor. Estaria bé que no ens oblidéssim dels nostres clàssics: Víctor Català, Pous i Pagès, Mercè Rodoreda, Sagarra, Montserrat Vayreda, Àngel Guimerà, M. Àngels Anglada, Carles Fages de Climent i tants altres que ara seria difícil i llarg de detallar. Sant Jordi és una gran ocasió per recordar-los, homes i dones que, amb talent i honestedat, han escrit tantes pàgines imprescindibles que ens fan entendre més coses que no ens pensem i que el devenir del temps podria fer caure en l’oblit, si no en tenim cura.

Homenatgem-los el dia del llibre i la rosa, fem nostres les paraules del poeta que ens confessa: “M’exalta el nou i m’enamora el vell”. Exaltem-nos amb les novetats literàries, per descomptat, però enamorem-nos també dels nostres clàssics.

 

M. Mercè Cuartiella, escriptora

Deixa un comentari

You must be logged in to post a comment.