Fages i els il·lustradors

Fages i els il·lustradors

Il·lustració de J. Bech de Careda inclosa a l'edició de "Vilasacra, capital del món"

Que Salvador Dalí va col·laborar amb Carles Fages de Climent en diverses obres és sabut de tots. A ell devem les il·lustracions de la  primera edició de Les bruixes de Llers (1924), quan Dalí era molt jove i encara no havia fet la seva primera exposició individual a Barcelona i les de l’edició de bibliòfil de l’obra El Sabater d’Ordis de 1954, quan el pintor ja era un valor consagrat. També van col·laborar conjuntament en l’auca “El triomf i el rodolí de la Gal·la i en Dalí” on el poeta hi va posar la lletra i el pintor els dibuixos.

Dalí, però, no és pas l’únic artista amb què el poeta treballà al llarg de la vida, al caliu de les edicions de la seva producció. Joan Commeleran fou l’autor dels deliciosos dibuixos de Poema dels Tres Reis, que posen imatge a cadascun dels poemes dedicats a aquesta nit màgica per als infants catalans, Joaquim Bech de Careda il·lustrà Vilasacra, capital del món, la conferència que el poeta impartí el 1956 al Casino Menestral de Figueres i que edità amb la col·laboració de dos amics, l’esmentat dibuixant i Alexandre Deulofeu, que en feu el pròleg, Evarist Vallès va il·lustrar el poema Himne nou a l’Empordà i Miquel Capallera va preparar tot un seguit d’il·lustracions per acompanyar els poemes de la seva obra Zoo en una edició que no va veure la llum fins molts anys després de la mort d’ambdós, el 2013. També inèdit va restar, en vida del poeta, El somni del Cap de Creus, per a l’edició del qual Olga Torras preparà un bon feix d’il·lustracions. Després de la mort del poeta, Joan Felip Vilà posà imatges a dues edicions de bibliòfil, la de Les bruixes de Llers, l’any 1977 i la de Cent consell d’amor, l’any 1990.

Portada de l'edició de "Cent consells d'amor" (1994)

Portada de l’edició de “Cent consells d’amor” (1994)

Poemes i il·lustracions se’ns apareixen units moltes vegades en l’univers fagesià, i les imatges provenen sovint de la mà d’amics i coneixedors profunds de la seva obra. Sempre és un plaer que les arts col·laborin i que puguem gaudir de poesia i il·lustració en un sol volum. Gràcies a Carles Fages de Climent, això ho podem fer un munt de vegades.

 

M. Mercè Cuartiella

Deixa un comentari

You must be logged in to post a comment.