L’itinerari literari de Fages de Climent a Castelló d’Empúries

L’itinerari literari de Fages de Climent a Castelló d’Empúries

Pont vell de Castelló

Aquesta petita guia, amb presentació, guió i selecció de textos de Joan Ferrerós i Jordi Pla i editada per la Càtedra M. Àngels Anglada - Carles Fages de Climent de Patrimoni Literari, aspira a ajudar els visitants de la vila de Castelló d’Empúries i els seus encontorns perquè puguin assaborir-ne tot el valor, alhora que també l’exquisidesa dels textos del poeta empordanès per excel·lència que s’hi refereixen.

Carles Fages de Climent estimà Castelló d’Empúries molt més que pel lligam amb els Climent, la nissaga de la seva mare. La història de la vila comtal, tan present en el seu patrimoni arquitectònic; el paisatge que l’envolta, flanquejat pels aiguamolls i en harmonia amb closes i conreus, i moltes persones conveïnes seves, van ser també la força motriu que generà la producció literària, pletòrica de recursos del nostre poeta, cronista i dramaturg. Aquesta guieta és una invitació a iniciar aquest itinerari a través de fragments escollits de la seva obra. El visitant-lector hi podrà degustar la rica varietat de recursos expressius, fruit del seu enginy i del profund coneixement que tenia de la llengua, tant en l’àmbit dels seus usos orals com en el de les seves arrels clàssiques.

Itinerari literari Fages de Climent a Castelló

Itinerari literari Fages de Climent a Castelló

Carles Fages de Climent presumeix durant tota la seva vida –al llarg de tota la seva obra– de devoció per la medievalitat, més concretament per aquells elements històrics i arquitectònics que mostren les grandeses de l’edat mitjana catalana i sobretot empordanesa i emporitana –el comtat d’Empúries. Muralles i merlets, torres i portals, romànic i gòtic, cúries bisbals i comtals… formen part sovint del mobiliari dels versos sublims i dels epigramàtics, dels articles de diari i de les lleugereses literàries. Per això comencem el recorregut castelloní amb les evocacions que ens fa el poeta del que roman a la vila d’abans que Figueres li anés prenent la capitalitat comarcal.

El recorregut s’inicia al davant de la basílica que, popularment i de temps immemorial, ha estat anomenada catedral de l’Empordà. Seguirem per entre el temple i la llotja gòtica i arribem a la pairal de can Climent i al Portal de la Gallarda, un del antics accessos a la vila molt apreciat per Fages. A sota hi ha el Rec del Molí: es veu la muralla des de fora del recinte i els horts, closes i cortals que s’estenen enllà.

Deixant el ‘nucli dur’ castelloní de Fages -basílica i residència-, anirem seguint per tota la resta de rics elements arquitectònics, tipogràfics i humans que ofereix la vila i als quals Fages va prestar considerable atenció literària: asil Toribi Duran, la Muga, el Pont Vell, els aiguamoixos, Sant Joan Sescloses, Empúriabrava, domicilis de veïns, establiments comercials i de restauració

 

Joan Ferrerós, curador de l’obra de Carles Fages de Climent

Deixa un comentari

You must be logged in to post a comment.