Trio d’empordanesos

Trio d’empordanesos

Fages De Climent Deulofeu I Bech De Careda

Carles Fages de Climent va pronunciar la conferència Vila-sacra, capital del món, el 4 de febrer de 1956 al Casino Menestral de Figueres. Posteriorment, el 1967, l’editorial Pérgamo, creada per l’autor per a l’edició dels propis llibres, la va publicar, amb pròleg d’Alexandre Deulofeu i amb il·lustracions de Joaquím Bech de Careda. Posteriorment, llibres del Segle en va fer una nova edició l’any 2003 en motiu del Centenari, que encara es pot trobar al mercat i que manté l’aportació que ambdós amics del poeta van fer a aquella primera edició.

Coberta de la primera edició

Una de les coses que més crida l’atenció del volum, a banda del propi text, peculiar en si mateix, en el qual Fages especula sobre el fet que Vila-sacra hagués pogut ser la capital del món si el rei Pere I no hagués estat vençut a la batalla de Muret, és la col·laboració entre talents del territori. D’una banda, el nostre poeta desenvolupa, amb una elevada mostra d’humor genuïnament empordanès, la seva teoria especulativa sobre un possible destí gloriós del petit municipi, en cas que les circumstàncies històriques hagueren estat unes altres; per l’altre, es fa acompanyar el text d’un pròleg d’Alexandre Deulofeu, pare de la matemàtica de la història, la teoria cíclica que ens ajuda a preveure l’evolució dels segles futurs, i se’l fa il·lustrar per Joaquim Bech de Careda, paisatgista de l’escola empordanesa i altament compromès amb el territori.

Ambdós, Deulofeu i Bech de Careda, són amics del poeta i la suma de les capacitats de tots tres –la de Fages, l’enginy del qual brilla en el corpus de la conferència, la de Deulofeu que el contradiu amablement tot exposant que el nostre poble és més creador que hegemònic i la de Bech de Careda, els dibuixos del qual venen a confirmar les teories de l’amic historiador- ens deixa aquesta petita joia, aquesta meravella que ens pot passar desapercebuda i sobre la qual paga la pena posar-hi la mirada. I és que quan els empordanesos treballen conjuntament, el producte sempre acaba tenint un segell excels de qualitat.

M.Mercè Cuartiella, escriptora

Deixa un comentari

You must be logged in to post a comment.