Any Carles Fages de Climent 2018

Any Carles Fages de Climent 2018

Any Fages de Climent 2018

Ja tenim en marxa l’Any Carles Fages de Climent 2018 per reivindicar la figura i l’obra de Carles Fages de Climent amb motiu dels 50 anys de la seva mort

S’han programat prop d’un centenar d’actes al llarg de l’any per donar a conèixer l’escriptor empordanès als Països Catalans.

L’Any Fages de Climent 2018 ja ha començat oficialment amb la presentació que va tenir lloc el passat dimecres 14 de març al Palau Marc de Barcelona, a la sala d’actes del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a càrrec de la Dra. Mariàngela Vilallonga, directora de la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada – Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona i membre, alhora, de la junta de la Institució de les Lletres Catalanes; dels alcaldes de Castelló d’Empúries i de Figueres, Salvi Güell i Marta Felip, respectivament; i de Jordi Canet, comissari de l’Any Fages de Climent.

Al llarg de l’any s’han programat més de cent activitats culturals en diferents àmbits (acadèmiques, literàries, editorials, musicals, artístiques i lúdiques) que tenen com objectiu difondre la figura de Carles Fages de Climent (1902-1968) i per donar a conèixer l’obra literària d’un dels escriptors catalans més importants del segle XX. Aquesta és, de fet, una de les reivindicacions de l’Any Fages de Climent: situar l’obra de Carles Fages de Climent al lloc que li correspon en el cànon literari català de la segona meitat del segle XX, tenint en compte la vàlua i la importància de tota la seva obra literària.

La commemoració oficial de l’Any Fages de Climent està organitzada per la Generalitat de Catalunya, amb la participació dels Ajuntaments de Castelló d’Empúries i de Figueres, de la Càtedra de Patrimoni Literari Maria Àngels Anglada – Carles Fages de Climent de la Universitat de Girona, l’editorial brau Edicions i el Sr. Carles Fages Torrents com a nét i dipositari de l’obra de l’escriptor empordanès. Així mateix, hi ha implicades més de cinquanta entitats i institucions que col·laboren en l’organització i realització de les activitats culturals de difusió de la figura i l’obra de Fages de Climent per tot el territori català, entre les quals hi ha l’Institut d’Estudis Catalans, l’Ateneu Barcelonès i la Universitat de Barcelona.

La commemoració té diversos eixos al voltant dels quals es desenvolupa la programació, com són l’organització d’esdeveniments en diferents àmbits culturals i artístics, la producció editorial de l’obra encara inèdita de l’autor, les diferents rutes literàries fagesianes, la promoció de les activitats i de la commemoració per obtenir el màxim ressò entre el públic en general i la difusió de la figura i de l’obra de Carles Fages de Climent en l’àmbit escolar i en l’àmbit de les biblioteques públiques catalanes.

50 aniversari de la mort del poeta

50 aniversari de la mort del poeta

L’edició de l’obra amb motiu d’aquesta efemèride va començar a finals de 2017 amb l’aparició d’ ”Els meus difunts”, a cura de Narcís Garolera, que complementa, després de “Memòries” i “Auca de mi mateix” la trilogia memorialística de l’autor. A més d’aquest volum, destaca la publicació i presentació al llarg de l’any de nous llibres inèdits de Carles Fages de Climent: La capsa de música (obra de teatre) editada a càrrec de Joan Ferrerós; un nou volum de poesia culta a cura de Jordi Pla; el nou itinerari literari de “L’Empordà costaner de Fages de Climent” a cura també de Joan Ferrerós i publicat per la Càtedra de Patrimoni Literari Anglada-Fages de la Universitat de Girona; així com noves publicacions al voltant de la figura de Carles Fages de Climent, entre les quals un llibre que repassa la relació entre Fages de Climent i Salvador Dalí a càrrec de Josep Playà.

La Biblioteca Carles Fages de Climent de Figueres té previst enguany actualitzar i digitalitzar part del seu fons Fages de Climent, format per 21 caixes de documents, fotografies i llibres amb anotacions de Fages. També s’ha previst continuar l’inventari i la catalogació del fons literari de l’arxiu de la Casa Fages de Climent de Castelló d’Empúries, on es conserva la major part de l’obra literària de l’escriptor, a càrrec del comissariat de l’Any Fages de Climent.

Entre les principals activitats programades dirigides al públic en general, cal destacar l’espectacle musical “Poeta de l’Empordà” que reunirà els músics que han musicat l’obra de Fages: Josep Tero, Amadeu Casas, Francesc Pi de la Serra, Xavier Falgarona, Carles Coll, Jordi Gaspar i Ferran Martínez, acompanyats per la recitació poètica de Pau Riba, que tindrà lloc el diumenge 22 d’abril a les 18 h de la tarda a la plaça de la Basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries. Castelló d’Empúries dedicarà el XXVIII Festival Terra de Trobadors, els dies 6, 7, 8 i 9 de setembre, a Carles Fages de Climent com el “darrer trobador de l’Empordà”, i al voltant d’aquesta temàtica es programaran conferències, una representació teatral de l’obra El bruel de Fages, exposicions, concerts musicals, recitals poètics i visites guiades.

Pel què fa a les activitats acadèmiques i culturals, s’han organitzat els següents actes i jornades: taules rodones al voltant de Fages i altres escriptors i artistes; cicles de conferències; i més d’una desena d’exposicions i mostres dels diferents fons documentals de Fages de Climent a càrrec de la Biblioteca Carles Fages de Climent de Figueres, la Biblioteca Ramon Bordas  i Estragués de Castelló d’Empúries i el Museu d’Història Medieval de Castelló d’Empúries. Per la seva banda, la Institució de les Lletres Catalanes organitzarà una exposició itinerant per tot el territori català dedicada a l’escriptor, que es podrà veure de maig a desembre a Castelló d’Empúries i Figueres. Tota la programació es pot consultar al web de l’Any Fages de Climent, www.anyfagesdecliment.cat. Pel què a les xarxes socials, la commemoració es podrà seguir via twitter (@FagesdeCliment) i a facebook (@CarlesFagesdeCliment).

El 22 de novembre es celebrarà a l’Institut d’Estudis Catalans un simposi sobre la figura i l’obra de Carles Fages de Climent organitzat per la Càtedra de Patrimoni Literari Anglada-Fages de la Universitat de Girona, i en el qual participaran la major part d’especialistes i estudiosos de l’obra literària de Fages de Climent.

El comissari de l’Any Fages de Climent és Jordi Canet Avilés (Castelló d’Empúries, 1976), llicenciat en Filologia per la Universitat de Barcelona (1998) i tècnic del Departament de Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries; des de l’any 2013 ha estat el coordinador tècnic de la Comissió Fages de Climent, que ha promogut la commemoració el 2018 dels cinquanta anys de la mort de Fages de Climent, tal com va tenir lloc l’any 2002 amb la commemoració del Centenari del naixement de Carles Fages de Climent. En total, més de cent activitats i actes culturals de tot tipus a l’Empordà, Girona, Barcelona i altres poblacions per restituir el valor que el nom i l’obra literària de Carles Fages de Climent es mereix.

Deixa un comentari

You must be logged in to post a comment.