Balada del sabater d’Ordis

Balada del sabater d’Ordis

Balada del sabater d'Ordis

Durant aquests gairebé deu anys que fa que Brau Edicions es fa càrrec de l’obra de Carles Fages de Climent, hem dirigit els nostres esforços a dues línies d’actuació: la publicació de textos inèdits que, per raons diverses, no es van arribar a publicar en el seu moment i la reedició de textos essencials del poeta empordanès que volíem posar de nou en el mercat.

Pel que fa al primer grup, han vist la llum volums essencials com ara els que confirmen el cicle memorialístic –Memòries, Auca de mi mateix i Els meus difunts-, diversos llibres de poemes –Trena de set aigües, Segon recull d’epigrames o Auques i balades, entre altres-  i algunes obres de teatre –Emporion, la de les tres muralles o La capsa de música-, sempre acompanyats de la mà dels especialistes Narcís Garolera, Jordi Pla o Joan Ferrerós.

Ara, en plena celebració de l’Any Fages, hem volgut recuperar una de les obres més emblemàtiques del poeta empordanès la Balada del sabater d’Ordis.  

Balada del sabater d'Ordis

En aquest llarg poema, Fages de Climent poetitza la figura d’aquest home, sabater d’ofici, que embogí després de la mort del fill i es dedicà a recórrer els camins de l’Empordà, tot dirigint el vent amb una canya. Les circumstàncies reals serveixen d’excusa al poeta per crear uns versos sublims que converteixen el personatge en mite del territori. En ells ressonen els pobles empordanesos, els camps i, sobretot, la tramuntana, entrellaçats amb altres elements de l’univers fagesià i especialment amb el paisatge, l’altre gran protagonista del poema.

Aquesta edició inclou un pòrtic de Narcís Garolera que ens presenta l’obra. Pel que fa a les il·lustracions de Salvador Dalí, hem mantingut, a l’epíleg, la que va aparèixer a la primera edició mentre que, per a la coberta, publiquem una il·lustració inèdita fins al moment, que el pintor va realitzar en ocasió de l’edició però que no es va arribar a publicar.

Deixa un comentari

You must be logged in to post a comment.