El Centenari Fages del 2002, un primer pas

El Centenari Fages del 2002, un primer pas

Foto de Xavier Torner

 

El Centenari Fages, celebrat l’any 2002, tenia com a objectiu bàsic i principal difondre i projectar l’obra de Carles Fages de Climent i contribuir a resituar-lo en el digne lloc que li pertoca en la cultura catalana del segle XX.

El Centenari va significar un any llarg d’activitats de tota mena (editorials, expositives, docents, acadèmiques, institucionals, teatrals, musicals, festives…), impulsades des de les institucions amb la inestimable col·laboració de la família de l’autor, amb l’objectiu prioritari de difondre i projectar la seva obra. Una obra rica, de registres plurals i profundament humana, que no sempre havia assolit el reconeixement acadèmic que mereixia per raons extra literàries, com tots sabem, però que havia aconseguit fer-se un lloc estable en la memòria popular, privilegi només a l’abast dels grans creadors.

Foto de Xavier Torner

Recreació de la Fonda Roca. Exposició Fages, al Museu de l’Empordà (2002)

Crec que és per això que aquest impuls inicial de les institucions destinat a rellançar la memòria de Fages de Climent es va veure enriquit, al llarg del Centenari, per un esclat d’iniciatives ciutadanes de tot tipus que foren correspostes amb entusiasme per la ciutadania.

Fages de Climent, que tant popular fou en vida entre la gent que el conegué, ho és avui encara més en eixamplar-se el cercle dels seus lectors gràcies a la normalització editorial de la seva obra aconseguida amb el Centenari. Si durant un temps semblava planar sobre l’escriptor l’amenaça de l’oblit, ara podem proclamar amb orgull que Fages de Climent és avui un poeta recuperat que gaudeix d’una excel·lent salut literària i editorial.

El Centenari va representar una experiència participativa i engrescadora, va posar de manifest la capacitat creadora de la nostra ciutat i comarca, des de Fages i la gent de la seva generació fins als joves creadors contemporanis. La recuperació de Carles Fages de Climent va possibilitar projectar arreu de Catalunya la força creadora de l’Empordà.

 

Joan Armangué, exalcalde de Figueres

 

 

 

Deixa un comentari

You must be logged in to post a comment.