Excursions d’estiu

Excursions d’estiu

Casa Climent De Castelló

L’estiu és temps de lleure, de passejades a l’aire lliure, de capvespres lluminosos i de terrasses a la fresca. Us volem proposar una activitat adient a aquesta època de l’any que ens convida a voltar sense presses i a gaudir de l’entorn, per això centrarem el nostre suggeriment en la figura de Carles Fages de Climent i en la visita els espais emblemàtics de la seva biografia. Per fer-ho, disposem de dos volums imprescindibles, Fages de Climent a Castelló (amb guió i selecció de textos de Joan Ferrerós i Jordi Pla) i Fages de Climent a Figueres (amb guió i selecció de textos de Joan Ferrerós). Ambdós han estat publicats per la Càtedra de Patrimoni literari Maria Àngels Anglada – Carles Fages de Climent i d’ells ens vam fer ressò en el moment de la seva sortida. Ara ens plau recuperar-los per proposar-vos aquesta passejada estiuenca.

Podeu passar un dia ben profitós a l’Empordà, seguint aquests itineraris on es barreja amb tanta vivesa literatura i vida. Us proposarem de fer Figueres al matí, en dia feiner, si és possible, per gaudir de l’animació vivaç d’aquesta ciutat comercial, sempre atrafegada. El nostre deambular ens acostarà, entre altres, a racons com el carrer Monturiol, bressol de genis en paraules del mateix poeta, a la Biblioteca que du el nom del nostre autor, a la Rambla i al Museu Dalí -centres neuràlgics de la ciutat- o a les ubicacions dels desapareguts Fonda Roca o Hotel París.

 

Els itineraris Fages de Climent a Castelló i Figueres

 

A la tarda, després d’un bon dinar i potser una capcinada, podem centrar-nos en Castelló d’Empúries, on ens espera la majestuosa basílica de Santa Maria, el Portal de la Gallarda i Can Climent, casa pairal de la família materna, la Muga i el Pont vell, a més d’altres ubicacions claus en la vida del poeta que ens permetran resseguir l’itinerari vital d’un home que va fer del paisatge empordanès el seu senyal d’identitat. Ambdues guies ens ofereixen una granada selecció de textos que poden acompanyar cada aturada contemplativa amb la lectura d’un fragment que el poeta va dedicar als seus espais significatius.

És en un passeig d’aquesta mena, voltant per aquestes dues viles –una més urbana, l’altre més pagesívola- que van marcar la vida de Carles Fages de Climent que podrem entendre amb ple coneixement la importància del territori propi, íntim i transcendent, en la visió del món del nostre poeta.

Deixa un comentari

You must be logged in to post a comment.