Fages de Climent i Capalleras, paraula i imatge a “Zoo”

Fages de Climent i Capalleras, paraula i imatge a “Zoo”

Els darrers dies del poeta a la Pensió Roca amb alguns amics, entre ells Miquel Capalleras (dret, l'últim a la dreta)

Que jo recordi, de ben petit sempre havia vist una carpeta, entre moltes altres, amb uns dibuixos d’animals en l’estudi del meu pare, en Miquel Capalleras. Eren els dibuixos desestimats per il·lustrar un llibre de poemes de Carles Fages de ClimentZoo.

La meva mare m’explicà que, cap a finals de la dècada dels seixanta (jo devia tenir uns tres anys), va acompanyar moltes vegades el pare al zoo de Barcelona per fer aquests dibuixos. Un parell de cops per setmana, quan el pare sortia de la feina al banc, a primera hora de la tarda, agafaven el cotxe i cap a Barcelona. A casa ella era la única que tenia carnet de conduir i per això no hi va faltar mai.

Una vegada finalitzades les il·lustracions i feta la tria amb l’il·lustre escriptor i poeta, ho van deixar a punt per anar a impremta. Les trobades entre els dos artistes sempre es feien a casa nostra, al bar Novel o  a la fonda Roca de Figueres, on vivia el poeta.

Zoo, de Carles Fages de Climent, il·lustrat per Miquel Capalleras

Zoo, de Carles Fages de Climent, il·lustrat per Miquel Capalleras

Malauradament, la mort d’en Fages l’any 1968 va deixar en suspens la seva edició. Amb el pas dels anys i l’obertura de l’arxiu Fages han aparegut veritables tresors oblidats, entre ells la carpeta relligada on estava, preparada per una impremta a la qual mai va arribar, l’obra que contenia els versos del poeta i els dibuixos del meu pare; gràcies a això, ha estat possible rescatar de l’oblit aquest Zoo que ha vist la llum aquest passat 2013.

Malgrat que el meu pare ja no hi és, hem tingut la sort que Brau Edicions ha promogut l’edició de l’obra i que una veïna i amiga de la família, l’Anna M. Pibernat, historiadora de l’art, des de la primavera de 2012 ha dedicat temps i esforços a fer possible una exposició retrospectiva de la seva obra a l’Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries amb els dibuixos i poemes utilitzats pel llibre.

La seva edició ha estat molt celebrada per a tota la família.

 Xavier Capalleras,

fill de Miquel Capalleras

Deixa un comentari

You must be logged in to post a comment.