Fages de Climent, una bona lectura per a l’estiu

Fages de Climent, una bona lectura per a l’estiu

Fages de Climent, una bona lectura d'estiu

Els mesos de calor són ideals per posar-nos al dia de les lectures que han esperat amb paciència durant tot l’any, a la tauleta de nit, la seva ocasió per captivar-nos. El relaxament de juliol i agost ens empeny a buscar estones per endinsar-nos en les nostres obres preferides i no hi ha lector que no es faci els seus propòsits per a aquests mesos, segons les pròpies preferències; hi ha qui s’inclina per una literatura més festiva i popular, hi ha qui prefereix dedicar-se a textos més subtils o hi ha qui creu que el millor per passar els rigors de la canícula és una bona biografia.

L’obra de Fages de Climent ens ofereix material per a totes tres opcions; els amants d’una literatura més enginyosa i divertida, que prefereixin riure o somriure davant el llibre obert mentre fan anar el vano i s’espanten les mosques tot esperant que arribi la marinada, trobaran el que necessiten a Epigrames, Segon recull d’epigrames o Auques i ventalls, on podran gaudir d’uns versos frescos i ocurrents que, si no faran abaixar la temperatura, com a mínim la faran suportar amb una mica més de bon humor.

Si, per contra, allò que es prefereix són unes pàgines més elevades i selectes, no hi ha millor opció que la poesia culta de Fages; en aquest cas la tria ens aproparà a Tots els sonets o Trena de set aigües, on els versos treballats amb perícia d’orfebre ens permetran assaborir la tria d’un mot, l’excel·lència d’una metàfora o el so cristal·lí d’una paraula, tot elevant-nos l’esperit més enllà dels rigors de l’estació i obligant-nos a buscar un racó ombrívol per delectar-nos amb el poder del vers.

Finalment, si preferim la contundència i la solidesa de la paraula viscuda, l’excel·lent Memòries. A la recerca de mi mateix ens permetrà apropar-nos a la vida i a l’obra del poeta, indestriables l’una de l’altra i ens ajudarà a entendre millor aquest autor de versos que, no obstant això, ens va deixar, en una prosa brillant i no exempta d’un regust de confessió, els detalls que expliquen qui és. Potser, quan posem el punt a la pàgina per interrompre aquesta lectura, l’eco de les seves paraules ens arrossegaran a la nostra pròpia reflexió vital.

Deixa un comentari

You must be logged in to post a comment.