“Les bruixes de Llers”, un dels emblemàtics de Fages

“Les bruixes de Llers”, un dels emblemàtics de Fages

Les bruixes de Llers

L’any 1924 Fages de Climent publica el seu primer poemari, Les bruixes de Llers, a l’editorial Políglota de Barcelona. En ell poetitza tot un seguit de mites i costums al voltant d’aquestes  figures malignes que ubica a Llers, un poble del seu Empordà natal, paisatge real del seu imaginari que es consolidarà com a espai mític a mida que es desenvolupi la seva obra poètica. Té només vint-i-dos anys i és amic d’Eugeni d’Ors.

Ja des de la primera joventut, Fages és un apassionat del classicisme –té una àmplia i sòlida formació en aquest sentit-, però també sent una profunda atracció per la tradició popular. En aquesta obra, la combinació d’ambdues preferències li permet reflectir, per una banda, l’admiració vers els autors catalans que l’han precedit, fent gala d’una extraordinària riquesa lèxica, estilística i de registres que denota un domini de la llengua poc freqüent i, per l’altra, servir-se de la lírica tradicional i dels avantatges que li proporciona el seu ús en un poemari dedicat a uns personatges vinculats al nostre folklore.

 

Coberta de Les bruixes de Llers

Coberta de Les bruixes de Llers

En aquesta nova edició, que no us podeu deixar perdre, hi trobareu dos elements inclosos en la primera: un pòrtic a càrrec de Ventura Gassol, polític i poeta, i els dibuixos d’un jove Salvador Dalí, encara desconegut, que han quedat per sempre més vinculats al poemari. A ells hem volgut afegir un pròleg de Mariàngela Vilallonga, que ens ajuda a contextualitzar la figura de Fages en el moment històric en què va aparèixer per primera vegada aquesta obra.

Deixa un comentari

You must be logged in to post a comment.