Més Fages a impremta, properament

Més Fages a impremta, properament

Pàgina manuscrita de Carles Fages de Climent

Amb Jordi Pla hem tornat a l’arxiu literari del poeta a Can Climent de Castelló d’Empúries per revisar els textos inèdits. Insistim sempre que les “inspeccions” que Jordi Canet, Narcís Garolera, Jordi Pla i un servidor hem fet i fem dels papers de Fages són cops d’ull d’urgència. Tractem de detectar el que, com certs enamoraments, a primera vista mereix l’accés a l’estampa. Una revisió completa requeriria mesos de treball precedits d’una imprescindible i prèvia catalogació; tot i que les finances universitàries no estan en el millor moment, parlem amb la Dra. Mariàngela Vilallonga, directora de la Càtedra Anglada-Fages, de com n’aniria de bé que un parell de graduats, becaris interessats i competents, hi poguessin dedicar un hivern…

Jordi Pla, Jordi Canet, Joan Ferrerós i Narcís Garolera a la Casa Fages de Climent de Castelló

Jordi Pla, Jordi Canet, Joan Ferrerós i Narcís Garolera a la Casa Fages de Climent de Castelló

Per arribar amb una bona collita editorial al 2018, any del cinquantenari de la mort del poeta, els quatre esmentats proposem que, des del punt de vista editorial, podrien publicar-se un parell o tres d’obres per any. No cal dir que cada volum contindria, com s’ha fet amb els ja editats, un estudi introductori i apartat de notes explicatives.

Per a finals de 2015, hom editarà el que ja era previst: En Jordi Pla enllestirà Auca de mi mateix, versos autobiogràfics en un volum, continuació editorial dels dos que s’han editat aquesta primavera i dels quals jo mateix he estat curador: Segon recull d’epigrames i Auques i balades.

L’any 2016 publicaríem tres volums: Poesia culta (amorosa, elegíaca, reflexiva…) a càrrec de Jordi Pla; Els meus difunts, proses diverses a càrrec de Narcís Garolera i, el tercer, Juguesca d’hostal, una farsa teatral en prosa que prepararia un servidor.

Per a l’any 2017, hi ha previst publicar la novel·la La muller de Don Joan i un Segon llibre de sonets ( comptant que el primer va ser l’editat el 2002).

El 2018 voldríem que veiés la llum Correspondència personal, a cura de Jordi Canet, un Segon volum de poesia culta (històrica, evocativa, mítica…) i un altre de Poesia culta religiosa.

Per l’any 2019 està prevista la peça de teatre classicitzant Telèmac i un Tercer llibre de sonets i per a l’any 2020, un quart volum de poesia culta i la tragèdia classicitzant Gal·la Placídia, reina de Barcelona.

Esperem que tot aquest pla editorial arribi a bon port i sigui possible realitzar-lo segons el calendari previst, per tal que ens ajudi a situar la figura de Carles Fages de Climent en el lloc que mereix dins el panorama de la literatura catalana.

 

Joan Ferrerós, curador de l’obra de Carles Fages de Climent

Deixa un comentari

You must be logged in to post a comment.