Sant Jordi i Fages de Climent

Sant Jordi i Fages de Climent

Sant Jordi a la Rambla de Figueres

Per Sant Jordi els carrers de casa nostra s’ompliran de llibres i de roses i tots ens dedicarem a cercar algun volum especial per als nostres éssers estimats. Normalment, les novetats manen al mercat i la majoria s’afanyarà a mirar les últimes obres dels escriptors més actuals, acabades de sortir dels forns editorials. Gairebé sense a penes marge d’error podríem predir, a data d’avui, quins seran els autors més venuts aquest dia, i que Fages de Climent no serà entre ells.
Per contrarestar la tendència general, però també pel plaer de gaudir d’una literatura més enllà de modes i de popularitat, us proposem una aposta diferent: bussejar en l’obra de Fages, explorar les textures diferents i les possibilitats distintes que ens ofereix.

Alguns dels volums de Fages que podem trobar al mercat

Alguns dels volums de Fages que podem trobar al mercat

D’aquesta manera, si volem una literatura de proximitat, que ens parli del territori, que enalteixi les virtuts naturals però també les morals d’aquest Empordà que el poeta va viure amb tanta intensitat ens podem decantar per la divertida peça dramàtica Emporion, la de les tres muralles, o pels llargs poemes dedicats a personatges mítics empordanesos com ara El sabater d’Ordis o Les bruixes de Llers; si preferim delectar-nos amb poesia culta que requereixi una lectura més intensa que la que podem fer amb la televisió encesa i el mòbil a la vista, podem escollir l’esplèndid poemari Trena de set aigües o el volum Tots els sonets, que ens exigiran atenció i, alhora, ens gratificaran amb uns versos magnífics un cop ens hi endinsem. Potser, però, ens plau la frescor i l’espontaneïtat de la poesia més popular. En aquest cas, podem recalar en els enginyosos Epigrames, Segon recull d’epigrames o Auques i balades, que ens arrancaran més d’un somriure, no sempre alegre. Si el que ens interessa és rastrejar la nissaga del poeta ens decantarem per Climent i si ens interessa la persona en el poeta, ens convé escollir les peces autobiogràfiques Auca de mi mateix (en vers) o Memòries (en prosa).

La versatilitat extraordinària de Fages ens ofereix múltiples possibilitats a l’hora d’escollir lectura i les seves obres reflecteixen tot un univers on podem trobar diferents sensibilitats que s’ajustaran al nostre estat d’ànim.

Amb aquestes recomanacions, només ens resta desitjar un bon Sant Jordi a tothom, i exhortar-vos a recordar els clàssics; tenen molt per oferir.

Deixa un comentari

You must be logged in to post a comment.