Una recomanació de Nadal

Una recomanació de Nadal

Joan Commeleran. Dibuix per a l'edició del Poema dels tres Reis

Deixeu-nos que, per aquests dies de celebracions nadalenques, us recomanem una relectura de Poema dels Tres Reis. En aquesta petita i exquisida peça, Carles Fages de Climent  repassa tots els elements al voltant d’aquesta festa tan nostrada. El poeta dedica una composició a cadascun d’ells, per humils que siguin i així, trobem poemes dedicats a figures destacades com ara els patges, l’estel, els presents o les joguines, però també d’altres que ens parlen de peces més humils –encara que també imprescindibles-, com poden ser la bústia, els camells o els fanals.

Com diu Enric Casasses en el pròleg –que ell anomena llindera- de l’edició de 2001: “El Poema dels tres Reis, sota una enganyosa aparença de bagatel·la, és una obra plena de riqueses, molt més que un simple ‘breu exponent del seu enginy’, que diu Saltor, i sols es pot considerar menor si es compara amb la Balada del Sabater d’Ordis o El somni de cap de Creus, que són obres no solament grans sinó grandioses en tots els conceptes”.

 

Coberta Poema dels Tres Reis (Brau, 2001)

El Poema dels tres Reis compta amb les exquisides il·lustracions de Joan Commeleran, uns dibuixos que reforcen, acompanyen i bressolen els poemes. En l’edició popular, les imatges, de teòrica simplicitat però d’una gran potència, són a una sola tinta mentre que l’edició de bibliòfil inclou, a més, il·lustracions d’un bell cromatisme. La biblioteca de Peralada conserva un exemplar únic, on l’acoloriment s’estén a totes les imatges del volum.

Si ens voleu fer cas, us instem a que us delecteu amb aquest volum de poemes i il·lustracions aparentment senzills i sense complicacions però d’una esplèndida i subtil bellesa. I que no se’ns oblidi que el veritable art és el que amaga l’artifici.

 

 

M. Mercè Cuartiella

Deixa un comentari

You must be logged in to post a comment.